De aardappeleters

geplaatst in: BLOG | 0

Van Gogh ging voor het schilderij de aardappeleters op bezoek bij de boerenfamilie De Groot-van Rooij in Brabant. Vincent was een impressionist. Hij wilde geen mooi schilderij maken. Hij wilde de sfeer weergeven. Het primitieve en harde boerenleven. Zelf schreef hij daarover aan zijn broer Theo: “Ik heb namelijk wel terdege er op willen werken dat men de gedachte krijgt dat die luitjes die bij hun lampje hun aardappels eten, met die handen die zij in de schotel steken zelf de aarde hebben omgespit en (…) dat zij hun eten zo eerlijk verdiend hebben.” Een impressionist puur sang. En het spreekt mij aan.

Ik moest eraan denken toen ik las dat de pensioen gerechtigde leeftijd afhankelijk gemaakt kan worden van het opleidingsniveau. Dan zouden de zware beroepen daarvan kunnen profiteren. Niet langer geldt dus dat het zware werk zelf leidt tot een recht, maar met een zwaar beroep kun je profiteren.

Iedereen is het er over eens dat het ophogen van de pensioenleeftijd voor zware beroepen niet terecht is. Beoefenaren van dergelijke beroepen halen so wie so met grote moeite hun pensioen. Door het verhogen van de pensioenleeftijd worden zij gewoon een uitkering in gedwongen. Vaak stapelt het dan ook nog weer, want dat heeft weer negatieve gevolgen voor hun pensioen opbouw.

De overheid geeft steevast aan dat zij geen onderscheid kan maken. Zij is niet in staat vast te stellen wat een zwaar beroep is. Ik zie dat als angst en gebrek aan leiderschap. De zwakte daarin is dat bij gebrek aan besluitvaardigheid de overheid stil blijft zitten.

En wat gebeurt er dan? Als de overheid het niet meer weet komen de adviseur gevraagd en ongevraagd met oplossingen. Zo ook nu. Een geleerd gezelschap presenteert de oplossing. De pensioenleeftijd afhankelijk maken van het opleidingsniveau. Als autodidact veerde ik op, om vervolgens hard neer te komen. Die oplossing doet mij denken aan mijn eerste lessen statistiek. Daarin werd ik gewaarschuwd voor misinterpretaties. Het schoolvoorbeeld was de pil die kanker zou veroorzaken. Chocoladeletters in de kranten! Later bleek dat het niet de pil was, maar de veranderende seksuele moraal. Zonder de pil waren de problemen nog veel groter geweest, met al die ronddartelende hippies.

De parallel is sterk. Uit onderzoek blijkt dat laagopgeleiden korter genieten van hun pensioen. Fout dus: zwaar werk en een foute leefstijl, dat zijn de oorzaken. Dat die oorzaken vaak voorkomen bij later opgeleiden zal zeker kloppen, maar ik verzeker u: van een lager opleidingsniveau slijten je knieën niet.

Ik werd helemaal bedroefd toen ik in het FD ook nog eens las dat verzekeraars “risicovolle” beroepen massaal buiten de deur zetten. Dat betekent gewoon dat het (arbeidsongeschiktheids-)risico weer bij de (MKB-)werkgevers terecht komt. En welke risicoberoepen gaat het dan om: Dakdekkers, stratenmakers, steigerbouwers, kortom dat ging niet over opleiding, dat ging gewoon over zware beroepen. Wat is het toch dat verzekeraars wel kunnen bepalen wat zware beroepen zijn, maar de overheid daarin vast loopt. Is dat dan geen georganiseerde discriminatie?

Eigenlijk is het een schandaal. Mensen in zware beroepen beginnen doorgaans eerder met werken en mede door de fysieke belasting is hun levensverwachting lager. Kortom, ze zijn de maatschappij zowel aan het begin als aan het eind van hun leven relatief kort tot last. Ze doen eerlijk werk en verdienen het om daarvoor passend beloond te worden. En dan kom ik terug bij Van Gogh. Wanneer waardeert de overheid mensen met zware beroepen. Wanneer komen wij op de gedachte dat zij het eerlijk verdienen om die handen, waarmee ze zware arbeid hebben verricht, ook nog een poosje in de pensioenschotel te kunnen steken?

Wij van Trisolis denken graag mee over het oplossen van maatschappelijk knelpunten, maar dan wel graag met valide gegevens. Dat verbindt meer dan het oplaten van ballonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.